România răscumpără „Cumințenia” lui Brâncuși. Ponta: „Vom plăti 20 de milioane euro din banii dumneavoastră, dacă retrocedarea a fost corectă”

România răscumpără Cumințenia lui Brâncuși. Ponta: Vom plăti 20 de milioane euro din banii dumneavoastră, dacă retrocedarea a fost corectă
Publicat: 02/10/2014, 12:42
Actualizat: 06/02/2019, 12:26

„Datoria mea este ca, înainte de a da acești 20 de milioane de Euro din banii dumneavoastră, ai tuturor românilor, să mă asigur încă o dată și încă o dată că într-adevăr acei bani trebuie dați. Mai departe, Inspecția Judiciară, sigura care, conform legii și Constituției, are dreptul să verifice dacă s-au respectat procedurile legale, va verifica, și dacă dânșii spun că a fost corect, evident, o să dăm banii”, a spus Ponta.

El a arătat că, în baza verificărilor făcute până acum, a rezultat că s-a depus la dosar inclusiv actul de vânzare-cumpărare între statul român și fostul proprietar.

„E vorba de actul de vânzare și banii care s-au dat atunci, nu știu, câteva zeci de mii, în anii ’50 e o altă discuție, că totuși în anii ’50 Brâncuși nu e cotat așa cum e cotat în 2014”, a spus Ponta.

El a spus că a cerut o verificare din partea Ministerului Culturii și din partea Muzeului Național (de Artă – n.r.) legat de modul în care statul și-a apărat șansele în fața instanței în acest caz.

„Și acolo, din documentele care mi-au fost mie puse la dispoziție, eu nu particip la procese, rezulta că statul român avea un titlu valabil de proprietate. Ce s-a întâmplat? A fost retrocedată opera, nu am comentat, nu era cazul și nu comentez hotărâri judecătorești. Acum, însă, proprietarii vor să ne revândă opera pe care noi le-am retrocedat-o și ne-o vând contra unei sume modeste de 20 de milioane de Euro. Înseamnă că orice român din această țară, de la nou-născut la pensionar, o să dea un Euro, dar nu-l dă direct, ci prin Guvern, că Guvernul nu are bani din altă parte decât din taxele și impozitele plătite de cetățenii români”, a spus Ponta.

El a arătat că își face datoria de a verifica înainte ca statul să plătească o operă de artă care oricum a fost a sa.

„Nu intervin niciodată, nu îmi permit să critic Justiția, dar dumneavoastră, românii, care plătiți taxe și impozite vreți să știți de ce dă Guvernul 20 de milioane de Euro pe o operă a lui Brâncuși care a fost a statului român. Ori, cred că îmi fac datoria să verific de zece ori înante de a da din banii publici, 20 de milioane de Euro, pentru o operă care a fost a noastră, a statului român”, a spus Ponta.

„Eu vreau să văd acum dacă dăm 20 de miliaone de Euro din banii dumneavoastră în mod corect. Dacă îi dăm în mod corect, asta e, o să-i dăm”, a spus Ponta.

IJ face verificări în cazul declarației premierului despre decizia instanței privind retrocedarea operei lui Brâncuși „Cumințenia Pământului”, raportul urmând să fie analizat în CSM, care va stabili dacă prin aceste afirmații a fost încălcată independența justiției, a spus președintele Consiliului.

Întrebat dacă CSM a cerut Inspecției Judiciare să facă verificări în cazul declarațiilor premierului Victor Ponta, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, a spus că IJ s-a sesizat în acest caz.

„Obligația Inspecției Judiciare este aceea ca, în momentul în care apar încălcări sau eventuale încălcări ale independenței justiției, să facă un raport. Acest raport va fi supus plenului CSM și plenul va hotărî dacă este vorba de o încălcare sau nu a independenței justiției”, a spus judecătorul Adrian Bordea.

Premierul Victor Ponta a declarat marți că i-a cerut ministrului Justiției să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii asupra faptului că un judecător a emis, în opinia sa, o hotărâre greșită în cazul operei lui Brâncuși „Cumințenia Pământului”, spunând că acel judecător ar trebui să plătească.

„Singura operă a lui Constantin Brâncuși rămasă în România, Cumințenia Pământului, a fost retrocedată deși la dosar erau toate actele prin care statul era proprietar legal, iar acum, ca să nu fie vândută, trebuie să plătim 20 de milioane de euro. Deci, fiecare român din această țară va da un euro, de la nou-născut la pensionar, pentru că, din punctul meu de vedere, niște judecători sau un judecător a dat o hotărâre greșită, or eu i-am cerut ministrului Justiției să sesizeze CSM și CSM dacă constată că nu eu am dreptate, o să-mi cer scuze. Dar dacă se constată că un judecător a greșit, acel judecător trebuie să plătească”, a spus Ponta la Digi 24.

În urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta a declarat că își dorește, ca cetățean, ca justiția să fie mai eficientă, deoarece reprezintă un serviciu public, și să fie responsabilă atunci când greșește, arătând că, deocamdată, aceasta este singura putere care nu răspunde niciodată când greșește.

Premierul și-a continuat afirmația arătând că prin hotărâri judecătorești a fost retrocedată în ultimii ani o suprafață egală cu cea a României, Bulgariei, Ungariei și a unei jumătați din Ucraina, iar statul are de plătit în următorii 20 ani mai mult decât poate produce.

El a punctat totodată că, tot printr-o decizie a justiției, singura operă a lui Constantin Brâncuși din România a fost retrocedată deși la dosar erau toate documentele care indicau că a fost cumpărată de statul român.

Ministerul Culturii a fost mandatat recent de Guvern să înceapă negocierile legate de cumpărarea sculpturii „Cumințenia Pământului”, de Constantin Brâncuși, care este evaluată la circa 20 de milioane euro și a fost pusă în vânzare, ministerul fiind invitat să își exercite dreptul de preemțiune.

Constantin Brâncuși, care este evaluată la circa 20 de milioane de euro și face parte dintr-o colecție bucureșteană privată, a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să își exercite dreptul de preemțiune.

În prezent, nu a fost stabilit un preț de pornire pentru sculptura „Cumințenia Pământului”, întrucât aceasta nu va putea fi achiziționată în cadrul unei licitații clasice. Însă, la dorința actualilor proprietari ai sculpturii – moștenitorii arhitectului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera chiar de la Constantin Brâncuși -, „Cumințenia Pământului” a fost prezentată în această expoziție privată, fiind posibilă o vânzare a acesteia, după exercitarea dreptului de preemțiune al statului român, prin intermediul Ministerului Culturii.

Deși este greu de spus cum vor evolua lucrurile, potrivit reprezentanților Artmark, această sculptură ar putea fi teoretic achiziționată în cele din urmă de Tate Modern, cel mai vizitat muzeu de artă modernă din lume în 2013, care mai are în colecțiile sale o lucrare de Brâncuși.

Însă lucrarea ar putea rămâne și în România, dacă statul român, prin intermediul Ministerului Culturii, va face o ofertă care va fi acceptată de actualii săi proprietari.

Realizată în 1907, „Cumințenia Pământului”, alături de opere precum „Sărutul” și „Rugăciunea” marchează cea mai apreciată perioadă de creație a artistului, în care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.

„Cumințenia Pământului” este o operă cu un trecut încărcat, fiind cumpărată în 1911 de inginerul și iubitorul de artă Gheorghe Romașcu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscată abuziv, în 1957, de conducerea comunistă a Muzeului de Artă și retrocedată după 51 de ani și un proces îndelungat al familiei colecționarului cu actualul Muzeu Național de Artă al României.

Sculptura, realizată în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că știe de la Brâncuși că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului – grotele Savonnières), este evaluată la suma de 20 milioane de euro.

Cea mai importantă tranzacție recentă a unei opere de Brâncuși este adjudecarea, în 2009, la casa Christie’s din Paris a sculpturii în lemn „Madame L.R.”, pentru prețul de 26 de milioane de euro (fără comisioane și taxe incluse). Cea mai recentă vânzare a unei opere de Brâncuși, organizată tot la casa Christie’s, însă la New York, în iunie 2014, s-a încheiat cu suma de 5,4 milioane de euro oferită pentru un simplu studiu în ghips al viitoarei capodopere „Sărutul”.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care sunt scenariile pentru turul 2. Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluire șoc despre Călin Georgescu. Actorul Florin Zamfirescu aruncă bomba: Dispar toate!
Cine e BOGPR, magnatul din spatele lui Călin Georgescu. Legătura cu Nicolae Guță
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Gabriel Cotabiță va fi incinerat! Iulian Vrabete, detalii despre ultima conversație cu artistul
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Zeci de balene eșuate pe o plajă din Noua Zeelandă, salvate de localnici și autorități